Tietokoneen tai muun laitteen rikkoutuessa itse laitetta suurempi menetys on yleensä sen sisältämät liiketoimintaan liittyvät tiedot.

Tieto voi kadota laitteesta monesta syystä. Käyttäjä saattaa tuhota tärkeän tiedoston vahingossa tai laite voi rikkoutua esimerkiksi putoamisen, kuumuuden tai kastumisen takia. Kadonneiden tietojen palauttaminen on nykyisin onneksi mahdollista monissa epätoivoiseltakin vaikuttavissa tilanteissa. Vahingon sattuessa hyvät varmistukset tulevat tarpeeseen ja ovat parhaimmillaan liiketoiminnalle tärkeiden tietojen pelastus. 

Mitä tehdä kun laite vioittuu?

Tyypillisesti itse tehdyt korjaustoimenpiteet vain pahentavat tilannetta, joten laitteen vioittuessa on suositeltavaa, että noudatat seuraavia ohjeita:

1. Kytke pois laitteen virta

2. Älä käynnistä konetta uudelleen

3. Älä asenna mitään ohjelmia uudelleen

4. Älä avaa kiintolevyä tai yritä korjata sitä itse

5. Älä milloinkaan palauta varmuuskopioitasi alkuperäiselle tallennusvälineelle

6. Älä käytä tietojenpalautusohjelmia, joiden toimintaa et tunne erittäin hyvin

7. Älä luovuta levyasemiasi laitekorjaajalle ennen kuin tietosi ovat turvassa

8. Ota yhteyttä tiedonpalautuksen asiantuntijaan – laitevalmistaja harvoin edustaa tätä ammattikuntaa

Tietojen menetys on yritykselle liiketoimintariski

Kun laitteella on arkaluontoista, hyvin henkilökohtaista tai muuten liiketoiminnan kannalta tärkeää tietoa, sen rikkoutuminen ei ole niinkään tekninen ongelma vaan merkittävä riski koko liiketoiminnalle. Siksi tietojen palautus on tärkeää tehdä niin, ettei se tuota yritykselle enempää vahinkoa.

Tietojen palauttaja on syytä valita huolella 

Erilaisia tietojen palautuspalveluita on tarjolla paljon. Tietojen palauttaja tulee näkemään laitteessa olevat kriittisetkin tiedot, ja yksikin pölyhiukkanen väärässä paikassa voi tuhota kiintolevyn pinnan. 

Jos palveluntarjoaja tuottaa tietojen palauttamisen varomattomasti, on mahdollista, että toimenpide epäonnistuu ja aikaan saadaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Samalla saatetaan pilata myös ammattitaitoisemman palveluntarjoajan onnistumismahdollisuudet. Toimeksiantoa ei siis kannata antaa kenelle tahansa. 

Hyvällä palveluntarjoajalla on ammattitaitoa ja osaamista, tarvittavat tila- ja työvälineresurssit sekä tietoturva, johon voi luottaa. 

Data Groupin asiantuntijat ovat aina valmiina auttamaan sinua turvallisimman tietojen palautusratkaisun löytämisessä!

 

Timo Vilenius, Data Group Finland Oy:n toimitusjohtaja 15.03.2016